Sejlende til Holbæk

Holbæk Gl. Havn emmer af ægte sejlernostalgi – helt tæt på centrum med gode indkøbsmuligheder. Havnen er hjemsted for en lang række bevaringsværdige træskibe og tilknyttede håndværk med ophalerbeddinger, der servicerer sejlerfolket året rundt.


Sejlturen til Holbæk Gl. Havn går desuden gennem det smukke Isefjorden og Holbæk fjord, en sejltur med fantastiske naturoplevelser og masser af dybt sejlvand. 

Kommer man sejlende, er der frihavnsordning for TS-skibe.

 

Maritim kulturarv 


I Holbæk Gl. Havns vestbassin finder I en samling af flotte træskibe, der fortæller hver deres historie om dansk kultur- og søfartshistorie. I én af havnens store haller byder Nationalmuseets bådebyggere indenfor i det arbejdende museum, hvor I kan følge med i istandsættelsen af Galeasen Anna Møller.

 

I hjertet af havnen ses den historiske røde værftsbygning fra 1930'erne. Der findes få værfter tilbage i landet af den slags, og derfor renoverede man i 2015 bygningen efter alle kunstens regler.

 

For hele familien  


I dag er det gamle værft et moderne multihus med nye bad- og toiletfaciliteter. Her finder sejlerfamilien puslebord og familiebaderum, vaskemaskine og en hyggelig café. De sportsinteresserede kan desuden prøve kræfter med den del af værftet, der er indrettet med en stor klatrevæg.

 

På havnen finder I et væld af gode spisesteder. Uanset om I er til is, bøf eller fiskerestaurant, er der noget for enhver smag. Besøg værftscafeen eller en af landets bedste fiskerestauranter, SU-RI, der ligger i maritime omgivelser med en fantastisk udsigt fra første række.

 

Supermarkedet ligger 500 meter fra havnen, og er I til strøgbutikker, ligger Holbæk by blot fem minutters gang væk med hyggelige handelsgader og et væld af kulturtilbud.

 

Havne omkring Holbæk Fjord 

 

Andre skønne havne omkring Holbæk Fjord, se nedenfor. 

I havn ved Holbæk Fjord

Oplevelser på havnen

Kig forbi

Træskibe

Gl. Havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige, smukke træskibe – vores fælles, sejlende kulturarv. Alle holdes de sejlklare af ejerne og de lokale foreninger, som sætter en ære i at vedligeholde deres skibe. Og da vi stadig har både beddinger og maritime håndværkere på havnen, sker meget af det lokalt.

I sejlsæsonen kan du ofte nyde synet af de gamle skibe, enten i havnen eller på fjorden. Få også et førstehåndsindtryk af de gamle håndværk, når der bliver kalfatret, tjæret og meget mere. Synet af de mange master og duften af tjære får havnen til at emme af nostalgi.

Gl. Havn lægger kaj til blandt andre det gode skib ”Hjalm”, som sejler på fjorden med både skolebørn, virksomheder, turister og egne elever.

Læs mere om træskibe i Holbæk Gl. Havn 

 

Hjalm

To master, et hav af gode historier og den helt rigtige duft af tov og træværk. Galeasen Hjalm er et smukt, gammelt træskib, der hører til i Holbæk. Det gode skib bliver drevet af Produktionsskolen NV Pro og sejler både inden- og udenfjords med turister, virksomheder, skolelever og egne elever.  

Siden galeasen første gang stævnede ud fra Assens i 1901, har det været brugt til stenfiskeri og kabellægning. Under og efter 2. verdenskrig blev skibet også brugt til bjærgning af nødstedte fartøjer. I 1978 købte Holbæk Kommune skibet og byggede det om til lejrskoleskib. 

Hjalm er af Skibsbevaringsfonden betegnet som et af de mest bevaringsværdige træskibe i Danmark. 

Læs mere om Galeasen Hjalm 

Gl. havns beddinger

Holbæk Gl. Havn er med til at holde gang i de traditionelle skibshåndværk. her er blandt andet to aktive beddinger og en tilhørende reparationshal, som løbende benyttes til at servicere de mange skibe i havnen. Her kan I stadig opleve håndværket, lydene og lugtene helt tæt på, når skibene er på land, og der arbejdes med planker, kalfatring og tjære.

Beddingerne drives af en frivillig forening, hvis formål er at bidrage til, at Holbæks gamle havn fortsat udgør et aktivt, attraktivt og rekreativt miljø til brug for og gavn og glæde for byens borgere.

Læs mere om beddingerne

Værftet

Havnen er centreret omkring det gamle skibsværft, som i næsten 70 år var havnens aktive nerve. Mere end 300 skibe blev bygget her.  

I 2007 blev værftet renoveret og er nu et moderne kulturhus – et nyt kraftcenter på havnen. Året rundt er der aktivitet, og der er stadig fokus på det maritime i form at faciliteter til gæstesejlere samt mange frivillige, som holder fast i de maritime håndværk.

Værftet huser en café og maritim naturvejledning, begge drevet af den lokale produktionsskole NVPro Campus - et attraktivt uddannelsesmiljø med direkte tilknytning til det maritime miljø. Endelig lægger Værftet lokaler til Holbæk Klatreklub og har en multisal, som kommunen stiller til rådighed for kulturelle aktiviteter, gerne af maritim karakter.

Læs mere om Værftet

 

Anna Møller

Havnen gemmer på en af juvelerne i Danmarks sejlende kulturarv – og du opleve den helt tæt på. Nationalmuseet arbejder i 2016-20 på en omfattende restaurering af galeasen Anna Møller, og forvandlingen sker under kyndig ledelse af museets egne skibstømrere og bådebyggere. 

Værkstedet holder åbent for publikum alle hverdage mellem klokken 08.30 og 14.30. Lukkeperioder kan dog forekomme, hvis arbejdets karakter kræver det. Det bliver oplyst på Facebook på ”Nationalmuseets fartøjssamling”. 

Værkstedet ligger i den yderste blå hal for enden af Kanalstræde, adgang fra hallens østre ende mod lystbådehavnen.

Læs mere om Galeasen Anna Møller

 

Sejlende til Holbæk

Holbæk Gl. Havn emmer af ægte sejlernostalgi – helt tæt på centrum med gode indkøbsmuligheder. Gl. havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige træskibe og tilknyttede håndværk med ophalerbeddinger, der servicerer sejlerfolket året rundt. 

Er du mere til ro og naturskønne omgivelser, er Holbæk Marina, Hørby Havn eller Orø Havn rigtig gode bud.    

Sejlturen til Holbæk går gennem det smukke Isefjorden og Holbæk fjord, en sejltur med fantastiske naturoplevelser og masser af dybt sejlvand.

Læs mere om mulighederne som sejlende gæst i Holbæk 

Barkegryde

I gammel tid blev barkegryder brugt til at imprægnere sejl, tovværk og andre sejlredskaber. Og i løbet af foråret 2017 bliver det igen muligt på Holbæk Gl. Havn, for et samarbejde mellem frivillige "sø-ulke", erhvervsskolen EUC og Holbæk Kommune betyder, at der nu kan opføres en barkegryde efter gammel stil.

En barkegryde virker ved at man koger en "suppe" af vand og bark. Når sejl og andre materialer bliver lagt i "suppen", bliver de hærdet til mange år i vind og saltvand.

Alle er velkomne til at kigge forbi beddingerne, hvor barkegryden bliver opført, og opleve arbejdet og det gamle håndværk på tætteste hold.          

Læs mere om barkegryden 

 

Det maritime håndværk som drivkraft

Holbæk Gl. Havn er med sin placering tæt ved centrum og indrammet af fjord og næs et naturligt midtpunkt i byen. Området nyder stor bevågenhed, og visionen er, at havnen skal være et samlende udviklingsprojekt, der rummer både turisme, erhverv, formidling og uddannelse.

Fællesnævneren er ”det gode håndværk”. Fungerende skibshåndværk, historiske træskibe og lokal forankring giver et stærkt udgangspunkt for en autentisk udvikling med fodfæste i den levende havnekultur og den sejlende kulturarv. Det skal ske ved at spille flere områder sammen, og ved at sikre det eksisterende samtidig med at vi tiltrækker nyt. Foreninger, kommune og erhvervsliv har alle denne levende havn som fælles vision og motivation.

Fag, uddannelse og formidling

Gl. Havn ønsker at bidrage aktivt til fremtidens uddannelse af unge mennesker. Gennem praktisk uddannelse inden for maritime fag og gennem formidling til skoler og dagtilbud håber vi at kunne være en vigtig brik i det samlede uddannelsesbillede. Og vi er allerede i fuld gang.

NVP Campus og EUC Vestsjælland er engagerede i naturvejledning, sejlads, skibsvedligehold, byggeri af barkegryde og andre uddannelsestiltag, som har sit udspring i den maritime verden. De yngre børn kommer også på besøg på havnen, hvor de får et indblik i det maritime liv over og under vand. Alt sammen aktiviteter, der benytter de maritime håndværk og den særlige lokation til at styrke elevernes viden og kompetencer.  

Læs mere om maritim udvikling med fokus på uddannelse 

 

Turisme

En levende havn og fjord er som en magnet. Byens borgere og turister drages af havnen og dens charme og mangfoldighed og af fjordens naturliv og rekreative værdier. Det giver glæde og oplevelser og er samtidig et stort aktiv for byens handelsliv.

Men en havn er kun interessant, når den er fuld af liv. Udviklingen af Holbæk Gl. Havn forsøger at fremme aktiviteterne og mangfoldigheden, så summen af helheden både er spændende for de, der arbejder der, og for byens borgere, skolebørnene og turisterne. Målet er en levende havn, som giver oplevelser, der både er spændende, perspektiverende og lærerige på samme tid.

Læs mere om maritim udvikling med fokus på turisme

Erhverv

Gl. Havn er en aktiv havn, hvor de gamle skibshåndværk stadig lever, ånder og udvikler sig. Både i foreningerne, som sammen med private vedligeholder de mange bevaringsværdige træskibe og driver beddingerne, og hos de tidligere skibshåndværkere fra Holbæk Skibsværft. Havnen er desuden hjemsted for restaureringen af Nationalmuseets sejlende kulturarv, galeasen Anna Møller. 

Alt dette skaber aktiviteter, som giver grobund for nye bådebyggere og relaterede erhverv.

De maritime erhverv får i disse år selskab af stadigt flere restauranter, caféer og iskiosker, som er med til at skabe liv og stemning i området.     

Læs mere om maritim udvikling med fokus på erhverv 

SKVULP HavneKulturfestival

Tekst fra KultuNaut

Dato:
Sted: 

Beskrivelse:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla id orci viverra, pellentesque magna ut, tincidunt mauris. Morbi diam est, commodo vel risus vitae, tristique pulvinar nunc. Mauris quis lacus a arcu dignissim ultricies lacinia et leo. Pellentesque varius vehicula sapien. Aenean ac sodales risus. Proin scelerisque, magna ac viverra maximus, ligula magna posuere erat, vel auctor lacus lacus ac lectus. Nunc a ultrices risus.

Læs mere om Skvulp  

 

Kutterture på fjorden

Tekst fra KultuNaut

Dato:
Sted: 

Beskrivelse:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla id orci viverra, pellentesque magna ut, tincidunt mauris. Morbi diam est, commodo vel risus vitae, tristique pulvinar nunc. Mauris quis lacus a arcu dignissim ultricies lacinia et leo. Pellentesque varius vehicula sapien. Aenean ac sodales risus. Proin scelerisque, magna ac viverra maximus, ligula magna posuere erat, vel auctor lacus lacus ac lectus. Nunc a ultrices risus.

Læs mere om Kutterture

Folkekøkken

Tekst fra KultuNaut

Dato:
Sted: 

Beskrivelse:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla id orci viverra, pellentesque magna ut, tincidunt mauris. Morbi diam est, commodo vel risus vitae, tristique pulvinar nunc. Mauris quis lacus a arcu dignissim ultricies lacinia et leo. Pellentesque varius vehicula sapien. Aenean ac sodales risus. Proin scelerisque, magna ac viverra maximus, ligula magna posuere erat, vel auctor lacus lacus ac lectus. Nunc a ultrices risus. 

Læs mere om folkekøkken 

Fem afsnit om havnen

I fem afsnit kan du komme tættere på stemningen, historien og de mennesker, der har levet deres liv på havnen.  

Podcast-serien Holbæk Havns Historie er tilrettelagt af historiker Sarah Sander Laugesen for Museum Vestsjælland. Serien er kommet til verden med støtte fra Holbæk Kommune.

Fotos: Holbæk Stadsarkiv 

 

Klik dig videre til afsnittene via pilen til højre. 

Afsnit 1: Bilen i vandet

I 1950’erne gik livet sin vante gang på Holbæk Havn. Men en dag mødte et filmhold op - og vendte op og ned på alt. 

Havnen var først og fremmest en arbejdsplads: Fjordfiskere, handlende og værftarbejdere gik hver dag den kendte rute til deres faste job. Orøbådens horn fungerede som hele havnens bornholmerur, for man kendte de faste tider. 

Men en dag dukkede et filmhold op og vendte hele havnens liv på hovedet. Instruktøren Poul Bang var i gang med at filme scener til den danske filmperle Færgekroen. I denne udsendelse kan du høre om, da Dirch Passer og Ove Sprogøe fik hele byen på den anden ende. 

Hør afsnittet Bilen i vandet

Afsnit 2: En tidslinje

I denne del får du et overblik over havnens udvikling fra Valdemar Sejr til den nutidige fritidshavn. To af Holbæks eksperter i havnehistorie fortæller i udsendelsen entusiastisk om Holbæk Havn: Søren Wolstrup og Jens Dinesen. 

Wolstrup er forfatteren bag bogen ‘Holbæk - havnen byens livsnerve, værftet - byens stolthed’. Med baggrund i hans research sætter han de store linjer i havnens historie på plads. 

Jens Dinesen er pensioneret stadsingeniør og omviser på Holbæk havn, og også han deler ud af de gode historier om havnens liv. Blandt andet om havnens lidt specielle trapezlignende udseende i 1700-tallet. 

Hør afsnittet En tidslinje

Afsnit 3: Og der blev bygget skibe

Fra midten af 1800-tallet og til starten af 2000'erne blev der bygget og repareret skibe på Holbæk Havn. For mange var det på havnen, at der blev tjent til det daglige brød ved hårdt fysisk arbejde - og det var dér, de lavede narrestreger med hinanden. 

Men hvordan var det at arbejde på et skibsværft? Hvad er det der er så vidunderligt ved gamle træskibe? Og hvorfor skal galeasen Anna Møller ud at sejle igen? 

Alt det kan du høre i tredje udgave af vores serie om Holbæk Havns historie.

Hør afsnittet Og der blev bygget skibe  

Afsnit 4: Madammen og Fjordfiskerne

Marie Olsen var en driftig kvinde, der forlod et godt job som lærer for at tage ud at fiske med sin store kærlighed Niels.

“I løbet af nogle ganske få år, der stikker Niels sig på en rusten ålekrog i den ene finger. Og får så blodforgiftning”, forklarer Nis Olsen, en af Maries slægtninge. “Og det dør han af. Det kunne man simpelthen ikke kurere dengang.”

Marie kastede sig efter sin mands død ind i arbejdet med forretningen hun kaldte Niels Olsens Enke - og endte med at styre fiskehandelen mellem fjorden og resten af verden frem til sin død den 1. oktober 1923.  

Hør afsnittet Madammen og Fjordfiskerne 

Afsnit 5: Havnen er en legeplads - og hyttefadet er en ubåd

Havnen har drastisk ændret karakter, siden den var en af Holbæks store arbejdspladser. Arbejdslivet er i stor stil rykket ud, og fritidslivet er rykket ind i stedet. Havnen er et sted til lej - og det er ikke noget nyt fænomen, som du kan høre om i femte del af Holbæk Havns historie. 

Mød også tre unge mænd, der fortæller om at sejle. “Hvis det ikke havde været for den maritime linje på NV Pro, så havde jeg ikke fået selvtillid til at være sømand”, fortæller Andrew, der er den første sømand i sin familie og dermed bryder ny grund: både for brug af havnen i dag og i sin egen familiehistorie.

Hør afsnittet Havnen er en legeplads - og hyttefadet er en ubåd

Arrangementer på havnen

Kystliv: Nationalmuseets fartøjssamling

Nationalmuseet fortæller om fartøjssamlingen og deres visioner for den danske maritime kulturarv

Dato: 28. feb 2018

Sted: Holbæk Museum, Klosterstræde 18, 4300 Holbæk

Nationalmuseet, der i 2018 flytter tre af deres seks skibe i fartøjssamlingen til Holbæk, fortæller om visioner og planer for deres arbejde med dansk maritim kulturarv generelt og fartøjssamlingen specifikt. Lær de tre skibe bedre at kende og få et kig ud i fremtiden. (Foto: Frits Duus Hansen)

Læs mere om Kystliv: Nationalmuseets fartøjssamling

Fiskekonkurrence i Isefjorden og Roskilde Fjord - Fjordlandet Open

Fra den 16. til den 18. marts 2018 afholdes 6. udgave af Danmarks eneste Catch & Release havørredkonkurrence. Fang en stor smuk havørred, tag et billede af den og sæt den efterfølgende ud i fjorden igen - og tag en flot præmie med hjem i stedet!

Dato: 16. mar 2018 - 18. mar 2018

Sted: Det Gamle Skibsværft, Havnevej 7, 4300 Holbæk

Holbæk Kommune er en del af Fishing Zealand, og arbejder derigennem for at udvikle bæredygtig fisketurisme på Sjælland. I den forbindelse afholdes fiskekonkurrencen Fjordlandet Open.Konkurrencen er "catch & release", som det hedder på fiskersprog. Det betyder, at man efter at have fanget en havørred kan vælge at sætte fisken ud igen. Konkurrencen afgøres nemlig på baggrund af billeder med målinger…

Læs mere om Fiskekonkurrence i Isefjorden og Roskilde Fjord - Fjordlandet Open

Besøg på Holbæk Havn

Kom med til omvisning på Holbæk havn og besøg træskibe, beddinger og værksteder

Dato: 11. apr 2018

Sted: Holbæk Museum, Klosterstræde 18, 4300 Holbæk

Holbæk Gamle Havn rummer mere end 20 bevaringsværdige træskibe og en af træskibsentusiasterne, skibstømrer Lars Dons fra Lodslauget fortæller om havnen og Lodsbådens historie. Derefter går turen omkring havnen til Holbæk Gl. Beddinger, drevet af lokale ildsjæle, hvor vi ser ophalerbeddingerne og beddingernes værkstedsbygning. Turen slutter ved gamle Stark hal med galeasen Anna Møller længst ude mo…

Læs mere om Besøg på Holbæk Havn

Fra jetpilot til søskipper

Foredrag af Finn Sylvest Jensen " Fra jagerpilot og trafikflyver til skipper på Frederiksborg Slots Sø" Finn Sylvests liv startede i Hørsholm/Hillerød som en fattig dreng med en enlig mor. Drømmen var at blive luftkaptajn eller søkaptajn

Dato: 12. apr 2018

Sted: Aktivitetshuset i Tølløse, Nytorv 14, 4340 Tølløse

18 år gammel søgte han ind i Det Danske Luftvåben, hvor hans evner som pilot førte til en flot uddannelse, som han gjorde brug af der i 10 år bl.a. 5 år som instruktør ved uddannelsen af kommende jetpiloter. Efter flyvevåbnet fortsatte Finn i den civile luftfart. Det blev til 32 år som luftkaptajn, heraf 25 år som pilot/kaptajn i Sterling Airways. Karrieren sluttede med 4 år i EVA Air på Taiwan. S…

Læs mere om Fra jetpilot til søskipper

Rundt om Tempelkrogen

En maritim vandretur i bunden af Isefjorden, også kaldet Tempelkrogen. Vi kommer forbi Eriksholm Gods. Videre ad en vandresti langs vandet, mod Arnakke. Bag om campingpladsen ned mod dæmningen, som vi passere. Videre ad. Hastighed: Normal. Tur: 16 km

Dato: 15. apr 2018

Sted: Munkholmkiosken, Munkholmvej 315, 4300 Holbæk

Herefter af småveje, frem til Vintermølle Lidt på asfaltvejen frem til Englerup som vi går igennem til Strandskoven og Munkholmbroen som vi passere. Fra: Parkeringspladsen ved Munkholm Kiosken, Munkholmvejen 315, 4300 Holbæk kl. 10.00. Til: Samme sted kl. 15.30, Leder: Jørgen Nielsen, 4164 3980.

Læs mere om Rundt om Tempelkrogen

Orø Vikingemarked 2018

I uge 30 fra onsdag til søndag (25. til 29. Juli) indtages Orø havn af en håndfuld vikinger, som omdanner Orø havn til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner - en handelsplads med aktiviteter som det forestilles at kunne se ud her på Orø

Dato: 25. jul 2018 - 29. jul 2018

Sted: Orø Havn, Orø Havn 1a, 4305 Orø

Så er det lige om lidt at Vikingerne indtager Orø Havn. Kun en smuttur fra Holbæk med en skøn færgeoverfart!Orø Vikingemarked 2018www.orøvikingelaug.dkI uge 30 fra onsdag til søndag (25. til 29. Juli) indtages Orø havn af en god håndfuld vikinger, som omdanner Isefjordens Perle til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner og I er inviteret med med udenfor til et autentisk vikingema…

Læs mere om Orø Vikingemarked 2018

Holbæk Fjordsvøm 2018

Holbæk Fjordsvøm er et udendørs svømmestævne for hele familien. Dagen ligger op til udfordringer, oplevelser og godt humør for alle aldersgrupper

Dato: 12. aug 2018

Sted: Strandparken i Holbæk, Kalundborgvej 58, 4300 Holbæk

Til Holbæk Fjordsvøm kan du udfordre dig selv og andre på en af to ruter over Holbæk Fjord. 1,8 km.-ruten går fra Hørby Havn til Søbadet Venedig ved Strandparken i Holbæk, og 3,8 km.-ruten går fra Søbadet Venedig ved Strandparken i Holbæk og slutter samme sted.

Læs mere om Holbæk Fjordsvøm 2018

Orø Vikingemarked 2019

I uge 30 fra onsdag til søndag (24. til 28. Juli) indtages Orø havn af en håndfuld vikinger, som omdanner Orø havn til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner - en handelsplads med aktiviteter som det forestilles at kunne se ud her på Orø

Dato: 24. jul 2019 - 28. jul 2019

Sted: Orø Havn, Orø Havn 1a, 4305 Orø

Så er det lige om lidt at Vikingerne indtager Orø Havn. Kun en smuttur fra Holbæk med en skøn færgeoverfart!Orø Vikingemarked 2019www.orøvikingelaug.dkI uge 30 fra onsdag til søndag (24. til 28. Juli) indtages Orø havn af en god håndfuld vikinger, som omdanner Isefjordens Perle til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner og I er inviteret med med udenfor til et autentisk vikingema…

Læs mere om Orø Vikingemarked 2019

#holbækfjord på Instagram

På gensyn...