Turisme

En moderne provinshavn

 

Det er et privilegium at være fjordby, specielt når det handler om at markedsføre sig for turister. Sommeren er uløseligt forbundet med havet og fjorden, og havnen er derfor det naturlige samlingspunkt, når "familien Danmark" og turister udefra nyder ferien.


En moderne provinshavn er skiftet fra at være et industriområde til at blive en rekreativt oase, hvor en mangfoldighed af aktiviteter skaber værdi for de besøgende, året rundt.


Holbæk Kommune vil med sit fokus på maritim udvikling forsøge at gøre området interessant på en lang række områder, så der skabes et multifacetteret miljø, som er bæredygtigt også udenfor sommerferien. Udover at være et rart sted at slentre rundt, skal havnen også tilbyde maritime aktiviteter, som giver dig adgang til vandets herligheder.

Vi synes faktisk, vi allerede er godt i gang. Midt på Gl. Havn har det gamle skibsværft rejst sig fra forfald og er nu både uddannelse og café samt kulturhus for en række aktiviteter og foreninger. Derudover huser vi en masse bevaringsværdige træskibe, som alle holder den sejlende kulturarv i live.


For at holde skibene i flot stand, er havnen også hjemsted for en række faciliteter, hvor de maritime erhverv og håndværk stadig kendes og udøves. Vi har blandt andet to beddinger, som årlige tager de mange skibe op og reparerer dem - et levende håndværk, som stadig praktiseres her i Holbæk.


Foto: Majbritt Press, Skvulp

Oplevelser på havnen

#visitholbæk på Instagram

Kig forbi

Træskibe

Gl. Havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige, smukke træskibe – vores fælles, sejlende kulturarv. Alle holdes de sejlklare af ejerne og de lokale foreninger, som sætter en ære i at vedligeholde deres skibe. Og da vi stadig har både beddinger og maritime håndværkere på havnen, sker meget af det lokalt.

I sejlsæsonen kan du ofte nyde synet af de gamle skibe, enten i havnen eller på fjorden. Få også et førstehåndsindtryk af de gamle håndværk, når der bliver kalfatret, tjæret og meget mere. Synet af de mange master og duften af tjære får havnen til at emme af nostalgi.

Gl. Havn lægger kaj til blandt andre det gode skib ”Hjalm”, som sejler på fjorden med både skolebørn, virksomheder, turister og egne elever.

Læs mere om træskibe i Holbæk Gl. Havn 

 

Hjalm

To master, et hav af gode historier og den helt rigtige duft af tov og træværk. Galeasen Hjalm er et smukt, gammelt træskib, der hører til i Holbæk. Det gode skib bliver drevet af Produktionsskolen NV Pro og sejler både inden- og udenfjords med turister, virksomheder, skolelever og egne elever.  

Siden galeasen første gang stævnede ud fra Assens i 1901, har det været brugt til stenfiskeri og kabellægning. Under og efter 2. verdenskrig blev skibet også brugt til bjærgning af nødstedte fartøjer. I 1978 købte Holbæk Kommune skibet og byggede det om til lejrskoleskib. 

Hjalm er af Skibsbevaringsfonden betegnet som et af de mest bevaringsværdige træskibe i Danmark. 

Læs mere om Galeasen Hjalm 

Gl. havns beddinger

Holbæk Gl. Havn er med til at holde gang i de traditionelle skibshåndværk. her er blandt andet to aktive beddinger og en tilhørende reparationshal, som løbende benyttes til at servicere de mange skibe i havnen. Her kan I stadig opleve håndværket, lydene og lugtene helt tæt på, når skibene er på land, og der arbejdes med planker, kalfatring og tjære.

Beddingerne drives af en frivillig forening, hvis formål er at bidrage til, at Holbæks gamle havn fortsat udgør et aktivt, attraktivt og rekreativt miljø til brug for og gavn og glæde for byens borgere.

Læs mere om beddingerne

Værftet

Havnen er centreret omkring det gamle skibsværft, som i næsten 70 år var havnens aktive nerve. Mere end 300 skibe blev bygget her.  

I 2007 blev værftet renoveret og er nu et moderne kulturhus – et nyt kraftcenter på havnen. Året rundt er der aktivitet, og der er stadig fokus på det maritime i form at faciliteter til gæstesejlere samt mange frivillige, som holder fast i de maritime håndværk.

Værftet huser en café og maritim naturvejledning, begge drevet af den lokale produktionsskole NVPro Campus - et attraktivt uddannelsesmiljø med direkte tilknytning til det maritime miljø. Endelig lægger Værftet lokaler til Holbæk Klatreklub og har en multisal, som kommunen stiller til rådighed for kulturelle aktiviteter, gerne af maritim karakter.

Læs mere om Værftet

 

Anna Møller

Havnen gemmer på en af juvelerne i Danmarks sejlende kulturarv – og du opleve den helt tæt på. Nationalmuseet arbejder i 2016-20 på en omfattende restaurering af galeasen Anna Møller, og forvandlingen sker under kyndig ledelse af museets egne skibstømrere og bådebyggere. 

Værkstedet holder åbent for publikum alle hverdage mellem klokken 08.30 og 14.30. Lukkeperioder kan dog forekomme, hvis arbejdets karakter kræver det. Det bliver oplyst på Facebook på ”Nationalmuseets fartøjssamling”. 

Værkstedet ligger i den yderste blå hal for enden af Kanalstræde, adgang fra hallens østre ende mod lystbådehavnen.

Læs mere om Galeasen Anna Møller

 

Sejlende til Holbæk

Holbæk Gl. Havn emmer af ægte sejlernostalgi – helt tæt på centrum med gode indkøbsmuligheder. Gl. havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige træskibe og tilknyttede håndværk med ophalerbeddinger, der servicerer sejlerfolket året rundt. 

Er du mere til ro og naturskønne omgivelser, er Holbæk Marina, Hørby Havn eller Orø Havn rigtig gode bud.    

Sejlturen til Holbæk går gennem det smukke Isefjorden og Holbæk fjord, en sejltur med fantastiske naturoplevelser og masser af dybt sejlvand.

Læs mere om mulighederne som sejlende gæst i Holbæk 

Barkegryde

I gammel tid blev barkegryder brugt til at imprægnere sejl, tovværk og andre sejlredskaber. Og i løbet af foråret 2017 bliver det igen muligt på Holbæk Gl. Havn, for et samarbejde mellem frivillige "sø-ulke", erhvervsskolen EUC og Holbæk Kommune betyder, at der nu kan opføres en barkegryde efter gammel stil.

En barkegryde virker ved at man koger en "suppe" af vand og bark. Når sejl og andre materialer bliver lagt i "suppen", bliver de hærdet til mange år i vind og saltvand.

Alle er velkomne til at kigge forbi beddingerne, hvor barkegryden bliver opført, og opleve arbejdet og det gamle håndværk på tætteste hold.          

Læs mere om barkegryden 

 

Arrangementer på havnen

Fisketur: Hornfiskeeventyr på Orø

I hælene på fjernsysnudsendelsen "nak og æd". Hvornår? Fredag den 27. april 2018. Hvor? Fjordhus, Brøndevej 36, 4305 Orø. Hvad?

Dato: 27. apr 2018 - 29. apr 2018

Sted: Brøndvej 36, Brøndvej 36, 4305 Orø

Tag med på en fisketur for lystfiskere med lystfiskeri i Isefjordens smukke kyster, hygge med andre lystfiskere og god mad. Vi fisker efter hornfisk og der er spændende præmier til heldige lystfiskereProgrammetDen 27. april Kl 14:00 Ankomst og indkvartering vi checker gear og grej vi har lånt fiskestænger og waders hos grejbanken for de, der ikke har (husk at have gyldigt fisketegn).Kl 15:00 Vi kø…

Læs mere om Fisketur: Hornfiskeeventyr på Orø

Krydstogtanløb Hundested-BRAEMAR

Krydstogtsæsonen i Nordsjælland åbnes i Hundested af jubilaren BRAEMAR det er nemlig på dagen for skibets 17 års jubilæum i rederiet Fred Olsen Cruise Lines tjeneste! 11.05.2018- BRAEMAR. Hundested, Krydstogtkajen

Dato: 11. maj 2018

Sted: Isefjorden, Isefjorden, 3390 Hundested

Forventet ankomst kl 08.00Forventet afgang kl. 15.00Historien er den at Fred Olsen Cruise Line den 11. maj 2001 købte skibet af det konkursramte Commodore Cruise Line og omdøbte det til BRAEMAR. Og i 30 travle julidage blev BRAEMAR gennemgribende renoveret på Blohm & Voss skibsværftet i Hamburg. Det første krydstogt afgik den 11. august 2001 fra Dover, England. I april 2008 sejlede BRAEMAR til Bre…

Læs mere om Krydstogtanløb Hundested-BRAEMAR

Krydstogtanløb Hundested-BRAEMAR

Vil BRAEMARs 900 passagerer vælge at sejle til vores Hundested eller København? Kom ned på havnen og se! Vi tror på at skibets cirka 900 engelske passagerer vil vælge ærlige og autentiske Hundested fremfor den hektiske storby København

Dato: 02. jun 2018

Sted: Isefjorden, Isefjorden, 3390 Hundested

For vi bliver da hurtige enige om at der er langt hyggeligere i Hundested end på Oceankajen i København, ik?D. 02.06.2018- BRAEMARHundested, KrydstogtkajenForventet ankomst kl 08.00Forventet afgang kl. 14.30I Hundested kan passagerne besøge Sandskulpturfestivalen, se Egeværk og Glassmejdens forunderlige Glasskibe, besøge Knud Rasmussens Hus, drikke kaffe i Kikhavn eller bare slentre en tur op på S…

Læs mere om Krydstogtanløb Hundested-BRAEMAR

Krydstogtanløb Hundested-ARTANIA

Største krydstogtskib nogensinde til Hundested. ARTANIA bliver det største krydstogtskib og første tyske krydstogtskib der nogensinde har været i Hundested. Der bliver rekord på alle parameter: Længde, vægt, dybgang og passagererantal

Dato: 13. jun 2018

Sted: Isefjorden, Isefjorden, 3390 Hundested

D.13.06.2018 - ARTANIAHundested, KrydstogtkajenForventet ankomst kl 10.00Forventet afgang kl. 20.00Med sin længde på 231 meter og dybgang på 7,9 meter vil hun fylde hele havnens krydstogtkaj. Vægten siger 44.500 tons. Men så er der også plads til 1200 passagerer og 530 besætningsmedlemmer.Ingen tvivl om at havnen vil genlyde af mange gange Gute Morgen og Wilkommen nach Hundested for med ombord er …

Læs mere om Krydstogtanløb Hundested-ARTANIA

Orø Vikingemarked 2018

I uge 30 fra onsdag til søndag (25. til 29. Juli) indtages Orø havn af en håndfuld vikinger, som omdanner Orø havn til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner - en handelsplads med aktiviteter som det forestilles at kunne se ud her på Orø

Dato: 25. jul 2018 - 29. jul 2018

Sted: Orø Havn, Orø Havn 1a, 4305 Orø

Så er det lige om lidt at Vikingerne indtager Orø Havn. Kun en smuttur fra Holbæk med en skøn færgeoverfart!Orø Vikingemarked 2018www.orøvikingelaug.dkI uge 30 fra onsdag til søndag (25. til 29. Juli) indtages Orø havn af en god håndfuld vikinger, som omdanner Isefjordens Perle til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner og I er inviteret med med udenfor til et autentisk vikingema…

Læs mere om Orø Vikingemarked 2018

Holbæk Fjordsvøm 2018

Holbæk Fjordsvøm er et udendørs svømmestævne for hele familien. Dagen ligger op til udfordringer, oplevelser og godt humør for alle aldersgrupper

Dato: 12. aug 2018

Sted: Strandparken i Holbæk, Kalundborgvej 58, 4300 Holbæk

Til Holbæk Fjordsvøm kan du udfordre dig selv og andre på en af to ruter over Holbæk Fjord. 1,8 km.-ruten går fra Hørby Havn til Søbadet Venedig ved Strandparken i Holbæk, og 3,8 km.-ruten går fra Søbadet Venedig ved Strandparken i Holbæk og slutter samme sted.

Læs mere om Holbæk Fjordsvøm 2018

Krydstogtanløb Hundested-saga Pearl Ii

Den 8. oktober er det anden gang at SAGA PEARL II kommer til Hundested og samtidig fjerde og sidste krydstogtskib i sæson 2018. Vi håber at rigtigt mange kommer ned på havnen. Enten om morgen for at byde velkommen

Dato: 08. okt 2018

Sted: Isefjorden, Isefjorden, 3390 Hundested

Eller vinke farvel når skibet ved ca. 18- tiden passerer Skansen.D. 08.10.2018- SAGA PEARL IIHundested, krydstogtkajenForventet ankomst kl. 08.00Forventet afgang kl. 18.00Der er planlagt sightseeingture til Frederiksborg og Kronborg Slotte, København og en fjordtur til Vikingeskibsmuseet i Roskilde. To gratis shuttlebusser til rådighed for passagerne som kører til de lokale attraktioner som havneb…

Læs mere om Krydstogtanløb Hundested-saga Pearl Ii

Orø Vikingemarked 2019

I uge 30 fra onsdag til søndag (24. til 28. Juli) indtages Orø havn af en håndfuld vikinger, som omdanner Orø havn til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner - en handelsplads med aktiviteter som det forestilles at kunne se ud her på Orø

Dato: 24. jul 2019 - 28. jul 2019

Sted: Orø Havn, Orø Havn 1a, 4305 Orø

Så er det lige om lidt at Vikingerne indtager Orø Havn. Kun en smuttur fra Holbæk med en skøn færgeoverfart!Orø Vikingemarked 2019www.orøvikingelaug.dkI uge 30 fra onsdag til søndag (24. til 28. Juli) indtages Orø havn af en god håndfuld vikinger, som omdanner Isefjordens Perle til et aktivt fællesskab hvor der leves på ægte vikingemaner og I er inviteret med med udenfor til et autentisk vikingema…

Læs mere om Orø Vikingemarked 2019

Flere oplevelser i Holbæk

På gensyn!