Turisme

En moderne provinshavn

 

Det er et privilegium at være fjordby, specielt når det handler om at markedsføre sig for turister. Sommeren er uløseligt forbundet med havet og fjorden, og havnen er derfor det naturlige samlingspunkt, når "familien Danmark" og turister udefra nyder ferien.


En moderne provinshavn er skiftet fra at være et industriområde til at blive en rekreativt oase, hvor en mangfoldighed af aktiviteter skaber værdi for de besøgende, året rundt.


Holbæk Kommune vil med sit fokus på maritim udvikling forsøge at gøre området interessant på en lang række områder, så der skabes et multifacetteret miljø, som er bæredygtigt også udenfor sommerferien. Udover at være et rart sted at slentre rundt, skal havnen også tilbyde maritime aktiviteter, som giver dig adgang til vandets herligheder.

Vi synes faktisk, vi allerede er godt i gang. Midt på Gl. Havn har det gamle skibsværft rejst sig fra forfald og er nu både uddannelse og café samt kulturhus for en række aktiviteter og foreninger. Derudover huser vi en masse bevaringsværdige træskibe, som alle holder den sejlende kulturarv i live.


For at holde skibene i flot stand, er havnen også hjemsted for en række faciliteter, hvor de maritime erhverv og håndværk stadig kendes og udøves. Vi har blandt andet to beddinger, som årlige tager de mange skibe op og reparerer dem - et levende håndværk, som stadig praktiseres her i Holbæk.


Foto: Majbritt Press, Skvulp

Oplevelser på havnen

Kig forbi

Træskibe

Gl. Havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige, smukke træskibe – vores fælles, sejlende kulturarv. Alle holdes de sejlklare af ejerne og de lokale foreninger, som sætter en ære i at vedligeholde deres skibe. Og da vi stadig har både beddinger og maritime håndværkere på havnen, sker meget af det lokalt.

I sejlsæsonen kan du ofte nyde synet af de gamle skibe, enten i havnen eller på fjorden. Få også et førstehåndsindtryk af de gamle håndværk, når der bliver kalfatret, tjæret og meget mere. Synet af de mange master og duften af tjære får havnen til at emme af nostalgi.

Gl. Havn lægger kaj til blandt andre det gode skib ”Hjalm”, som sejler på fjorden med både skolebørn, virksomheder, turister og egne elever.

Læs mere om træskibe i Holbæk Gl. Havn 

 

Hjalm

To master, et hav af gode historier og den helt rigtige duft af tov og træværk. Galeasen Hjalm er et smukt, gammelt træskib, der hører til i Holbæk. Det gode skib bliver drevet af Produktionsskolen NV Pro og sejler både inden- og udenfjords med turister, virksomheder, skolelever og egne elever.  

Siden galeasen første gang stævnede ud fra Assens i 1901, har det været brugt til stenfiskeri og kabellægning. Under og efter 2. verdenskrig blev skibet også brugt til bjærgning af nødstedte fartøjer. I 1978 købte Holbæk Kommune skibet og byggede det om til lejrskoleskib. 

Hjalm er af Skibsbevaringsfonden betegnet som et af de mest bevaringsværdige træskibe i Danmark. 

Læs mere om Galeasen Hjalm 

Gl. havns beddinger

Holbæk Gl. Havn er med til at holde gang i de traditionelle skibshåndværk. her er blandt andet to aktive beddinger og en tilhørende reparationshal, som løbende benyttes til at servicere de mange skibe i havnen. Her kan I stadig opleve håndværket, lydene og lugtene helt tæt på, når skibene er på land, og der arbejdes med planker, kalfatring og tjære.

Beddingerne drives af en frivillig forening, hvis formål er at bidrage til, at Holbæks gamle havn fortsat udgør et aktivt, attraktivt og rekreativt miljø til brug for og gavn og glæde for byens borgere.

Læs mere om beddingerne

Værftet

Havnen er centreret omkring det gamle skibsværft, som i næsten 70 år var havnens aktive nerve. Mere end 300 skibe blev bygget her.  

I 2007 blev værftet renoveret og er nu et moderne kulturhus – et nyt kraftcenter på havnen. Året rundt er der aktivitet, og der er stadig fokus på det maritime i form at faciliteter til gæstesejlere samt mange frivillige, som holder fast i de maritime håndværk.

Værftet huser en café og maritim naturvejledning, begge drevet af den lokale produktionsskole NVPro Campus - et attraktivt uddannelsesmiljø med direkte tilknytning til det maritime miljø. Endelig lægger Værftet lokaler til Holbæk Klatreklub og har en multisal, som kommunen stiller til rådighed for kulturelle aktiviteter, gerne af maritim karakter.

Læs mere om Værftet

 

Anna Møller

Havnen gemmer på en af juvelerne i Danmarks sejlende kulturarv – og du opleve den helt tæt på. Nationalmuseet arbejder i 2016-20 på en omfattende restaurering af galeasen Anna Møller, og forvandlingen sker under kyndig ledelse af museets egne skibstømrere og bådebyggere. 

Værkstedet holder åbent for publikum alle hverdage mellem klokken 08.30 og 14.30. Lukkeperioder kan dog forekomme, hvis arbejdets karakter kræver det. Det bliver oplyst på Facebook på ”Nationalmuseets fartøjssamling”. 

Værkstedet ligger i den yderste blå hal for enden af Kanalstræde, adgang fra hallens østre ende mod lystbådehavnen.

Læs mere om Galeasen Anna Møller

 

Sejlende til Holbæk

Holbæk Gl. Havn emmer af ægte sejlernostalgi – helt tæt på centrum med gode indkøbsmuligheder. Gl. havn er hjemsted for en lang række bevaringsværdige træskibe og tilknyttede håndværk med ophalerbeddinger, der servicerer sejlerfolket året rundt. 

Er du mere til ro og naturskønne omgivelser, er Holbæk Marina, Hørby Havn eller Orø Havn rigtig gode bud.    

Sejlturen til Holbæk går gennem det smukke Isefjorden og Holbæk fjord, en sejltur med fantastiske naturoplevelser og masser af dybt sejlvand.

Læs mere om mulighederne som sejlende gæst i Holbæk 

Barkegryde

I gammel tid blev barkegryder brugt til at imprægnere sejl, tovværk og andre sejlredskaber. Og i løbet af foråret 2017 bliver det igen muligt på Holbæk Gl. Havn, for et samarbejde mellem frivillige "sø-ulke", erhvervsskolen EUC og Holbæk Kommune betyder, at der nu kan opføres en barkegryde efter gammel stil.

En barkegryde virker ved at man koger en "suppe" af vand og bark. Når sejl og andre materialer bliver lagt i "suppen", bliver de hærdet til mange år i vind og saltvand.

Alle er velkomne til at kigge forbi beddingerne, hvor barkegryden bliver opført, og opleve arbejdet og det gamle håndværk på tætteste hold.          

Læs mere om barkegryden 

 

Arrangementer på havnen

Fiskekonkurrence: Fjordlandet Open

Fjordlandet Open fiskekonkurrencen er Danmarks eneste Catch & Release kystkonkurrence, der afholdes den 20. 22. september 2019. Fang en stor, smuk havørred, tag et billede af den, sæt den ud i fjorden igen og tag måske en flot præmie med hjem

Dato: 28. mar 2020 - 29. mar 2020

Sted: Det Gamle Skibsværft, Havnevej 7, 4300 Holbæk

Fang den Længste Havørred i Roskilde Fjord og IsefjordSom deltager har du to dage lørdag og søndag til at fange den længste havørred i Roskilde Fjord og Isefjord. Dette er nogle af de reneste farvande i Danmark. I en undersøgelse af fiskearter i de indre danske farvande, lavet af DTU Aqua, fik Isefjorden og Roskilde Fjord en flot andenplads ud af 22 områder. I disse to fjorde kan man finde flere e…

Læs mere om Fiskekonkurrence: Fjordlandet Open

Skvulp Festival

SKVULP er en familievenlig festival for alle aldre, der afholdes i pinsen! Oplev den Vestsjællandske købsstad Holbæk som aldrig før, når SKVULP festival inviterer til 2-dage med oplevelser, der er inspireret af det maritime

Dato: 29. maj 2020 - 30. maj 2020

Sted: Restaurant SuRi, Havnevej 5, 4300 Holbæk

Sjove og festlige dage på Holbæk Havn med musik, mad, sport, leg, kunst og aktiviteterLæs programmet for SKVULP19 festivalen

Læs mere om Skvulp Festival

Orø Dagen

Kom til Orø Dagen og find ud af, hvorfor vi kalder øen for Isefjordens perle. Oplev alt, hvad der er at opleve på Orø, når hele øen holder åbenthus på Orø Dagen. Besøg gallerier, museer, værksteder og gårdbutikker. Få en ridetur eller klap får

Dato: 06. jun 2020 - 07. jun 2020

Sted: Orø, Orø, 4305 Orø

Smag på Orøs specialiteter og nyd en dejlig frokost i en af øens hyggelige spisesteder. Og gå ikke glip af alt den skønne natur der er på Orø, så hop på cyklen og se det hele. Du kan nemt leje en cykel på øen.Hvert år byder vi på mere end 40 forskellige aktiviteter for børn og voksne, klap et får, rid på en hest, spil minigolf, hold en brandslange, se motorcykler og meget meget andetTraditionen tr…

Læs mere om Orø Dagen

Isefjord Cruise 2020

Tag med på sejltur på Isefjord, når Orø Færgen sejler på minicruise i sommerferien, d. 23. juni til d. 10. august 2019. Du kan opleve både dags- og aftenture, hvor det smukke landskab kan nydes fra vandsiden

Dato: 23. jun 2020 - 09. aug 2020

Sted: Jensens Bøfhus, Havnevej 3, 4300 Holbæk

Afgang: Holbæk havn, Orø-Holbæk færgen, Havnevej 3. 4300 Holbæk.Sejlture på IsefjordVælg mellem følgende sejlture:Cruise til Bramsnæs VigFærgen sejler fra Holbæk kl. 19.30. og fra Orø kl. 20.10. Vi er tilbage på Orø kl. 21.40 og færgen er i Holbæk kl. 22.15.Pris: 100 kr. pr. person.Cruise Rundt om OrøVi sejler hele vejen rundt om Orø.Færgen sejler fra Holbæk kl. 18.05. og fra Orø kl. 18.40. Vi er …

Læs mere om Isefjord Cruise 2020

Blå Flag Station i Holbæk

Oplev livet i fjorden og sejl i kajak. I juli måned er der en Blå Flag station i Holbæk. Her kan man få vejledning om fjorden og naturen. Derudover er der flere forskellige gratis aktiviteter for børn og unge

Dato: 04. jul 2020 - 26. jul 2020

Sted: Søbadet Venedig, Kalundborgvej 54, 4300 Holbæk

Du kan læse mere om dato og tid for Blå Flag aktiviteter i Holbæk på Hotel Sidesporets hjemmeside: VandbiologidageTil vandbiologidage kan man komme og lære om livet i fjorden. Der vil være akvarier med fjordens fisk og mulighed for at fiske med forskellige net og krabbesnoreSejlads i kajakI sommerferien kan børn, unge og barnlige sjæle prøve en kajak. Der vil være både hav- og grønlandske kajakker…

Læs mere om Blå Flag Station i Holbæk

Sejltur på Træskibet Emma i Holbæk

Tag på sejltur i Holbæk med skibet Emma. Nyd fjordlivet med en sejltur på Isefjorden, ombord på turbåden Emma, et rigtigt træskib, der holder til i Holbæk havn

Dato: 17. jul 2020 - 02. aug 2020

Sted: Jensens Bøfhus, Havnevej 3, 4300 Holbæk

Hele sommeren tilbyder skibet Emma en masse sejlture i Holbæk og omegn med varierende længder. På hver tur sejler I hen til nogle af de smukkeste steder i Holbæk fjord, Isefjord og Lammefjorden.En afslappende ferie aktivitet for hele familien. Undervejs fortæller skipperen historier om fjordenVælg en sejltur på IsefjordenFisketur/FladfiskRundtur på Isefjord - Orø RundtHavnerundfart i Holbæk havn o…

Læs mere om Sejltur på Træskibet Emma i Holbæk

Fisketur for Børn på Træskibet Emma i Holbæk

Tag med på Fisketur på Turbåden Emma i Efterårsferien. I efterårsferien, mandag og tirsdag, inviterer træskibet Emma på sejlture og fisketur i Isefjorden. Oplev det smukke fjordliv og prøv kræfter med lystfiskeri

Dato: 12. okt 2020 - 13. okt 2020

Sted: Holbæk Havn, Havnekontor: Parallelvej 33, 4300 Holbæk

Der vil være fiskestænger - og andet fiskegrej - til alle, så I alle kan give det et forsøg. Vi har også sørget for at invitere en rigtig fiskeguide, så I kan lære alle de gode tips og tricks. Mens I er ombord fortæller skipper Jan også om livet ude på fjorden og livet som sømandHusk praktisk og varmt tøj samt eventuelt regntøj. Alle børn skal være ledsaget af en voksenFishing Zealand WeekFisketur…

Læs mere om Fisketur for Børn på Træskibet Emma i Holbæk

Flere oplevelser i Holbæk

På gensyn!